Matcha – valóban egészségesebb, mint a kávé?
„A matcha egészségesebb, mint a kávé” – mondja Christine Brombach táplálkozástudós. „Számos antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik” – teszi hozzá a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemének professzora (ZHAW).
Ráadásul a koffein a matchában másképp kötött formában található meg, mint a kávéban, és fiziológiailag eltérően hat: „Hosszabb idő alatt fejti ki hatását, így nem ad olyan hirtelen löketet.” Emiatt a matchától kevésbé leszünk idegesek vagy szívritmuszavarosak.
Azonban a matchával kapcsolatban kritikus hangok is hallhatók. A német Fogyasztóvédelmi Központ figyelmeztet, hogy a matcha alumíniumot és ólmot is tartalmazhat, amelyek a talajból kerülhetnek a tealevelekbe. Ezért érdemes bio matchát vásárolni, lehetőleg a „ceremoniális minőségű” kategóriából.